تحقیق با عنوان تفسیر موضوعی نهج البلاغه در قالب فایل ورد 22 صفحه ای قابل ویرایش برای دانش آموزان و دانشجویان رشته های مختلف گردآوری شده است. در ادامه بخش هایی از این مقاله به همراه فهرست مطالب آن را مشاهده خواهید کرد.
معنی کلمه نهج البلاغه
راه روشن بلاغت. گردآورنده آن در خصوص این گنجینه گرانقدر چنین اظهار داشته است: پس از تمام شدن چنین دیدم که نامش را نهج البلاغه بگذارم زیرا این کتاب درهای بلاغت و سخنوری را به روی بیننده خود می گشاید و خواسته هایش را به او نزدیک می سازد. هم دانشمند و دانشجو را بدان نیاز است و هم مطلوب سخنور و پارسا در آن وجود دارد.
شیخ محمد عبدو از علمای بزرگ اهل تسنن در مقدمه ای که بر شرح خود در نهج البلاغه نوشته است راجع به این عنوان می نویسد: این کتاب جلیل مجموعه ای است از سخنان سید و مولای ما علی (ع) که سید شریف رضی از سخنان متفرق آن حضرت گزینش و گردآوری کرده و نام آن را نهج البلاغه نهاده است. من اسمی مناسب تر و شایسته تر از این که بر معنای آن دلالت می کند سراغ ندارم.
نامی که شریف رضی بر این مجموعه نهاد گویای وجهی از کلمات علی (ع) بود که او را سخت مجذوب می ساخت و این وجه نهج البلاغه یعنی فصاحت و بلاغت کلام و نفوذ آن تا عمق جان هر کسی را متحیر می سازد. استاد مطهری در این باره می نویسد: سید رضی شبفته سخنان علی (ع) بوده است. او مردی ادیب، شاعر و سخن شناس بود بخاطر همین شیفتگی که به ادب عموماً و به کلمات علی (ع) خصوصاً داشته بیشتر از زاویه فصاحت و بلاغت و ادب به سخنان مولا می نگریست.
حقوق فردی در نهج البلاغه
محور و اساس مناسبات و روابط انسانی بر حقوق شناسی و پایبندی به حقوق قرار می گیرد و همه چیز تابع حقوق گردد. حضرت علی (ع) در نخستین خطبه ای که پس از تصدی حکومت ایراد فرمودند: « همانا خدای متعال کتابی را بر ما نازل فرمودند و در آن نیک و بد آشکار نموده پس راه خیر را بگیرید تا رستگار و هدایت شوید و از راه شر برگردید و به راه راست روید».
حکومت از منظر علی (ع)
اگر حکومت به مفهوم سلطه تحکّم و خودکامگی باشد رفتارهای سلطه گرایانه، آمرانه در رفتار و مناسبات حکومتی ظهور می نماید. اگر حکومت به مفهوم مدیریت مشارکت و هدایت و خدمت باشد رفتارهای مدیریتی مشارکتی هدایتی و خدمتی در رفتار و مناسبات حکومتی پدیدار می شود. تاریخ بشر پیوسته شاهد درکی سلطه گرایانه از حکومت بوده است و این مفهوم رایج از دریافت مفهوم حکومت به شمار می آمده است. گاه صریح و خشن، گاه غیر مستقیم و فریب کارانه.
بسیاری حکومت را به مفهوم تسلط بر جان و مال و ناموس مردم و اختیار اعمال قدرت به هر روش و تصرف همه جانبه در امور مردم دانسته اند. گاهی مفهوم حکومت چنان از جایگاه حقیقی خود دور شده است که حکومت به مفهوم سیاست بی قید و بی حد و مرز حاکمان درآمده است و به صورت به بندگی کشیدن مردمان و دست به دست کردن اموال و دارایی ها و گروه گروه کردن جامعه و برآوردن برخی گروهها و به زیر کشیدن برخی دیگر جلوه کرده است.
فهرست مطالب
-
عنوان نهج البلاغه
-
معنی کلمه نهج البلاغه
-
عصر گردآروی نهج البلاغه
-
کمیت نهج البلاغه
-
کیفیت نهج البلاغه
-
هندسه کلام
-
زیبایی و ارزش ادبی
-
وجوه متعدد معانی
-
روش خداشناسی
-
حقوق از منظر نهج البلاغه
-
مفهوم حق
-
جایگاه حقوق
-
حقوق فردی در نهج البلاغه
-
اقسام حقوق در آموزه های علی (ع)
-
پیامدهای پایبندی به حقوق دیگران
-
پیامدهای ذایل کردن حقوق دیگران
-
بحث کمالات انسانی
-
ادب کمالی
-
مصادیق کمالات انسانی
-
بحث حکومت
-
حکومت از منظر علی (ع)
-
ضرورت حکومت
-
حق حکومت از منظر نهج البلاغه
-
هدف یا وسیله
-
اهداف حکومت
-
شروط زمامداری
-
مفهوم سیاست
-
خطوط کلی سیاست
-
آفات سیاست