پاورپوینت بررسی معماری مسجد جامع ورامین در قالب فایل ppt با 30 صفحه محتوا برای دانشجویان رشته معماری گردآوری شده است. در ادامه بخش هایی از این پاورپوینت به همراه فهرست مطالب ان را مشاهده خواهید کرد.
اهمیت مسجد جامع ورامین
مسجد جامع ورامین تقریباً کامل ترین نمونه معماری مسجد سنتی ایران است از نظر مولف تاریخ کمبریج اهمیت مسجد جامع ورامین از آن جهت است که می توان مرحله ای از تکامل معماری اسلامی را مشاهده کرد که از 2 قرن قبل از بنای این اثر ابداع و در مسجد اصفهان به اوج خود رسیده است.
از طرفی بعضی این مسجد را از نمونه های کامل مساجد 4 ایوانی دانسته اند که نه تنها از لحاظ عظمت ساختمان و گنبد آجری دارای مقام و منزلت صنعتی مهمی است بلکه بواسطۀ داشتن تزیینات فراوان کاشیکاری معرق و گچبری و کتبیه های تاریخی و انواع خطوط مختلف جزء آثار مهم هنری ایران به شمار می رود. ظاهراً هنر کاشیکاری از نوع معرق برای اولین بار در مسجد ورامین بکار گرفته شده است.
طرح بنای مسجد جامع
طرح بنای مسجد جامع ورامین مستطیلی است که طول آن حدود 66 و عرض آن حدود 43 متر و نقشه ای به ظاهر بسیار ساده و سرراست دارد. مصالح بکار رفته در این بنا آجرهایی است که ابعاد آن 24×24 سانتیمتر است بافت و نحوۀ ترکیب آجرها جابجا فرق می کند بدین ترتیب که ضمن اینکه در ساختمان بنا به کار رفته در عین حال نما و تزیین آن نیز می باشد.
ایوان شمالی (سردر یا مدخل)
سر در یا ایوان شمالی که متاسفانه رو به ویرانی است نسبتاً کوتاه ساخته شده است و ارتفاع آن حدود 12 متر است و نسبت به گنبد (حدود 23 متر ارتفاع) کوتاه ساخته شده است ظاهراً به این علت کوتاه ساخته شده تا گنبد نمایان باشد در دو طرف آن دو نغول مستطیل شکل دو طبقه ارتفاع بنا را شکسته است در دو سوی ایوان دو ستون نما می باشد. (اندازه دهانه ایوان 80/5 و عمق آن 60/3 متر ذکر شده است.)
محراب
محراب مسجد جامع ورامین حدود 90/3 متر عرض 35/1 متر عمق و حدود 6 متر ارتفاع دارد از پایین تا ارتفاع 3 متری محراب عاری از هر گونه تزیینی است که بعضی محققین اعتقاد دارند که این محراب از ابتدا به همین صورت بوده و در حقیقت بنا به دلایلی نیمه کاره باقی مانده است نظر دیگری وجود دارد مبنی بر اینکه دست حوادث و گذشت روزگار گچبریها و تزیینات پایین محراب را از بین برده است. محراب مسجد جامع ورامین با محراب مساجد جامع مرند و مسجد جامع اورمیه قابل مقایسه است.
فهرست مطالب
-
تاریخ و زمان بنای مسجد جامع
-
اهمیت مسجد جامع ورامین
-
طرح بنای مسجد جامع
-
بخشهای مختلف مسجد
-
ایوان شمالی (سردر یا مدخل)
-
ایوان شرقی
-
ایوان غربی
-
ایوان جنوبی
-
گنبد و گنبد خانه مسجد جامع
-
محراب
-
کتیبه ها و لوایح محراب