تحقیق با عنوان تأثیرات تغییر نرخ ارز در اقتصاد ایران در قالب فایل ورد 16 صفحه ای برای دانشجویان رشته اقتصاد و حسابداری گردآوری شده است. در ادامه بخش هایی از این مقاله به همراه فهرست مطالب آن را مشاهده خواهید کرد.
تأثیرات تغییر نرخ ارز در اقتصاد ایران
تغییر نرخ ارز، مجموعه ای از تغییرات متفاوت و حتی متضاد را در بخش خارجی و داخلی اقتصاد به همراه دارد که برآیند آن می تواند عملکرد اقتصاد کشور را تحت تاثیر مثبت یا منفی قرار دهد.
تعیین نرخ ارز از یک طرف نقش موثری در صادرات و واردات و به تبع آن تنظیم و تعدیل تراز تجاری و تراز پرداخت های کشور دارد و از طرف دیگر از نقش موثری در تعیین قدرت رقابتی تولیدکنندگان داخلی در برابر رقبای خارجی در بازارهای داخلی و خارجی و به تبع آن تعیین میزان تولید و اشتغال برخوردار است.
تعیین نرخ ارز همچنین می تواند بر سطح عمومی قیمت ها و به تبع آن تورم نیز موثر باشد. بنابراین با توجه به پیامدهای گسترده تغییر نرخ ارز برای عملکرد اقتصاد ایران، مدیریت نرخ ارز اهمیت بسیار بالایی دارد.
این امر در شرایط فعلی اقتصاد کشور، به خصوص پس از اجرای طرح هدفمندکردن یارانه ها، افزایش تحریم های اقتصادی، جهش نرخ غیررسمی ارز در بازار آزاد و بازگشت به نظام ارزی دو نرخی اهمیت بیشتری نیز یافته است.
بررسی روند تغییرات نرخ ارز در دوران پس از جنگ
نرخ ارز در اقتصاد ایران در سیر تاریخی خود، تغییر و تحولات گسترده ای به خود دیده است. نظام ارزی در اقتصاد ایران تا سال 1380، یک نظام ارزی حداقل دونرخی شامل یک نرخ ارز رسمی ثابت و یک نرخ ارز غیررسمی (بازار آزاد) به صورت شناور مدیریت شده بوده است.
با اجرای سیاست یکسان سازی نرخ ارز از سال 1381، نظام ارزی ایران به نظام ارزی تک نرخی شناور مدیریت شده تغییر یافت. اما از نیمه دوم سال 1389 و با گسترش شکاف میان نرخ ارز رسمی و غیررسمی، اقتصاد ایران عملا به نظام ارزی دو نرخی بازگشته است.
تعیین مسیر بهینه نرخ ارز در اقتصاد ایران
مساله مهمی که اکنون اقتصاد ایران در مدیریت نرخ ارز با آن مواجه می باشد، این است که نرخ ارز در آینده در چه مسیری باید هدایت شود؟ به نظر می رسد با توجه به ساختار بازار ارز در اقتصاد ایران، مدیریت نرخ ارز و اعمال سیاست ارزی نیازمند تفکیک نرخ تعادلی ارز از نرخ بهینه ارز است.
نرخ ارز تعادلی، نرخ ارزی است که بر اساس میزان عرضه و تقاضای ارز در بازار تعیین شده باشد، نه اینکه به صورت دستوری تعیین شود. بر این اساس به وضوح روشن است که از زمان اجرای سیاست یکسان سازی نرخ ارز در سال 1381 تا اواسط سال 1389، نرخ ارز در اقتصاد ایران همیشه حول و حوش نرخ ارز تعادلی بازار ارز حرکت کرده است.
فهرست مطالب
-
تأثیرات تغییر نرخ ارز در اقتصاد ایران
-
بررسی روند تغییرات نرخ ارز در دوران پس از جنگ
-
سازوکار مدیریت نرخ ارز در اقتصاد ایران
-
تعیین مسیر بهینه نرخ ارز در اقتصاد ایران
-
بررسی پیامدهای ناشی از مدیریت نرخ ارز
-
اثر تغییر نرخ ارز بر تراز تجاری
-
اثر تغییر نرخ ارز بر تولید و اشتغال
-
اثر تغییر نرخ ارز بر تورم
-
تعیین اهداف مدیریت نرخ ارز
-
تعیین مسیر نرخ بهینه ارز
-
اعمال سیاست ارزی در راستای حرکت نرخ ارز در مسیر بهینه
-
جمع بندی و نتیجه گیری